Veliki Orijent Francuske (Grand Orient de France), skraćeno GOdF, najveći je od nekoliko slobodnozidarskih velikih loža/orijenata u Francuskoj i najstarija je u kontinentalnoj Europi. Smatra se matičnom velikom ložom liberalnog i adogmatskog slobodnog zidarstva te je mješovitog tipa što znači da u svoj sastav prima žene i muškarce. Osnovan je 1773. godine. Utemeljitelj je nekoliko značajnih međunarodnih masonskih organizacija.

Naša ocjena

(4,5/5)

Veliki Orijent Francuske ima registriranu pravnu osobnost pod svojim imenom, ima javno vidljive upravitelje organizacije, ima javno dostupna godišnja financijska izvješća.

Veliki Orijent Francuske najstarija i najuvaženija je velika loža/orijent u kontinentalnoj Europi, te se smatra matičnom velikom ložom liberalno-kontinentalnog slobodnog zidarstva. Suosnivač je CLIPSAS-a i Alijanse masona Europe.

Veliki Orijent Francuske ima preko 1.250 loža koje rade pod njenom zaštitom te ima istraživačku ložu.

Veliki Orijent Francuske ima dodatna tijela i redove koji upravljaju visokim masonskim stupnjevima.

Povijest

Evolucija Velikog Orijenta odvija se kroz političku i društvenu povijest Francuske. Uložen od strane političkog miljea pod Prvim Carstvom, optužen od strane opata Augustina Barruela i kontrarevolucionarnog miljea za zavjeru koja je dovela do Revolucije, Veliki Orijent je tijekom svoje evolucije razvio humanističku i političku predanost. Godine 1877. Veliki Orijent ukinuo je obvezu svojih članova da vjeruju "postojanje Boga" i "besmrtnost duše". Od tada se kvalificira kao "liberalno" ili "adogmatsko" ustrojstvo, koja usvaja načelo "apsolutne slobode savjesti" ne namećući svojim članovima nikakvo uvjerenje ili religiju. U tome se razlikuje od anglosaksonskih velikih loža koje nalažu poštivanje propisa poznatih kao "regularnost" koje je donijela Ujedinjena velika loža Engleske (UGLE) 1929. godine, podrazumijevajući posebno vjeru u Boga i njegovu otkrivenu Volju kao i uzdržavanje od političkih ili vjerskih tema u loži. Veliki Orijent je bio duboko uključen u javni i politički život Treće Republike te raspušten skupa s kompletnom francuskim masonerijom tijekom Drugog svjetskog rata od strane Višijskog Režima. Veliki Orijent se na kraju rata borio da obnovi svoje članstvo i odmaknuo se od izravne političke akcije kako bi dao prednost filozofskom i društvenom promišljanju. Utemeljitelj CLIPSAS-a, međunarodne organizacije koja okuplja adogmatske obedijencije, Veliki Orijent je s više od 54 tisuće članova prva adogmatska obedijencija u Europi. Od 2010. godine svojim ložama daje slobodu inicirati i žene. Veliki Orijent integrira suverenu simboličku moć tijekom svoje povijesti i prema svom pogledu većinu masonskih obreda koji se danas prakticiraju a njegov službeni obred, Francuski obred, je konsubstantilan sa stvaranjem Velikog Orijenta. Krilatica "Sloboda, jednakost, bratstvo," koja je usvojena 1848. godine, prati stranice povijesti Velikog Orijenta i dobrovoljno se stapa s krilaticom Francuske Republike.

Veliki Orijent Francuske je između 1808. i 1813. godine imao nekoliko loža na području Ilirske pokrajine, i to u Zadru, Dubrovniku, Rijeci, Šibeniku i Karlovcu. Danas pod zaštitom Velikog Orijenta Francuske radi loža nepoznatog imena u Rijeci.

Organizacija

Veliki Orijent Francuske je legalno registrirana pravna osoba upisana u Registar udruga u Francuskoj, kao i pripadajući Veliki Generalni Kapitel, Vrhovno Vijeće Škotskog Obreda, Veliki Neovisni Priorat Francuske, Egipatski Veliki Red i Vrhovni Veliki Kapitel Drevne Masonerije Yorka.

Veliki Orijent Francuske upravlja simboličkim stupnjevima plave lože i delegira upravljanje visokim masonskim stupnjevima. U plavoj loži se radi po jednom od četiri obreda: Francuski, Škotski, Yorčki ili Ispravljeni škotski obred.

Lože u Hrvatskoj

Loža Eugen Napoleon

Zadar, 1806.−1813.

Loža Ilirska Zvijezda

Dubrovnik, 1808.−1813.

Loža Sveti Ivan Hrvatski

Karlovac, 1809.−1813.

Loža nepoznatog imena

Šibenik, 1809.−1813.

Loža nepoznatog imena

Rijeka, 1809.−1813.

Loža nepoznatog imena

Rijeka, 2019.

Dodatni redovi

Veliki Orijent Francuske ima potpisane konkordate s dodatnim tijelima i redovima koji upravljaju visokim masonskim stupnjevima, i to:

Francuski Red

Veliki Generalni Kapitel Velikog Orijenta Francuske

samostalno od 1783.

Škotski Red

Vrhovno Vijeće Škotskog Obreda

samostalno od 1804.

Ispravljeni Škotski Red

Veliki Neovisni Priorat Francuske od Velikog Orijenta Francuske

samostalno od 1776.

Memphis-Misraim

Egipatski Veliki Red Velikog Orijenta Francuske

samostalno od 1862.

Yorčki Red

Vrhovni Veliki Kapitel Drevne Masonerije Yorka

samostalno od 1804.

Utemeljena: 24. 06. 1773. u Parizu

Pravni status: registrirana udruga u Francuskoj pod brojem 784411571

Središte: Pariz

Međunarodno priznaje: CLIPSAS (1961.), UMM (2000.), AAECE (2008.), AME (2012.)

Broj članova: 53.100 u 1391 loži;
jedna loža u Hrvatskoj

Web stranica Wikipedia Facebook