Velika Suverena Loža Dačije, skraćeno VSLD, jedna je od nekoliko velikih loža u Hrvatskoj koje pripadaju liberalnom i adogmatskom slobodnom zidarstvu te je mješovitog tipa što znači da u svoj sastav prima žene i muškarce. Članica je Velike masonske alijanse "Tracija" te ima sestrinske velike lože (tj. lože istog naziva) u nekoliko drugih država. Nije poznato kada i gdje je osnovana.

Naša ocjena

(1/5)

Velika Suverena Loža Dačije nema registriranu pravnu osobnost pod svojim imenom, nema javno vidljive upravitelje organizacije, nema javno dostupna godišnja financijska izvješća.

Velika Suverena Loža Dačije jedna je od 16 sestrinskih velikih loža pod zaštitom Velike masonske alijanse "Tracija" koja nema priznanje od Velikog Orijenta Francuske (GOdF). Nema objavljene povelje o prijateljstvu s drugim velikim ložama. Nije objavljeno tko je unio svijetlo.

Velika Suverena Loža Dačije nema javno dostupan popis loža koje rade pod njenom zaštitom. Nije poznato ima li istraživačku ložu.

Velika Suverena Loža Dačije nema javno vidljiva dodatna tijela i redove koji upravljaju visokim masonskim stupnjevima.

Povijest

Velika Suverena Loža Dačije je utemeljena u Hrvatskoj kao jedna od sestrinskih velikih loža istoga imena i loga koje se nalaze u preko deset država i sve su pod zaštitom Velike masonske alijanse "Tracija".

Organizacija

Do travnja 2024. godine nije zabilježeno da je ova organizacija pod navedenim imenom registrirana kao neprofitna nevladina udruga kao što je slučaj s drugim velikim ložama u Hrvatskoj.

Članica je Velike masonske alijanse "Tracija".

Velika loža upravlja simboličkim stupnjevima plave lože i delegira upravljanje visokim masonskim stupnjevima. U plavoj loži se radi po Škotskom obredu.

Lože

Loža nepoznatog imena #1

?, ?

Loža nepoznatog imena #2

?, ?.

Loža nepoznatog imena #3

?, ?

Dodatni redovi

Velika Suverena Loža Dačije radi samo po jednom obredu i to:

Škotski Red

Vrhovno Suvereno Vijeće Dačije (Rumunjska)

Utemeljena: nepoznato

Pravni status: nije registrirana udruga

Središte: nepoznato

Međunarodno priznaje: nepoznato

Broj članova: nepoznato

Web stranica Alijanse