Velika Regularna Loža Kralja Dmitra Zvonimira, skraćeno VRLKDZ, bila je jedna od nekoliko velikih loža u Hrvatskoj koje pripadaju liberalnom i adogmatskom slobodnom zidarstvu te je mješovitog tipa što znači da u svoj sastav prima žene i muškarce. Osnovana je početkom 2020. godine u Zagrebu i djelovala je do kraja 2023. godine.

Povijest

Prvo je Loža "Kralj Dmitar Zvonimir" u Zagrebu osnovana pod zaštitom kontroverzne Velike lože "Nikola Tesla" iz Srbije. Velika regularna loža kralja Dmitra Zvonimira, je osnovana 25. siječnja 2020. godine. Nakon toga i velika loža i dalje djeluje u sklopu mreže Velike lože "Nikola Tesla". Do konačnog razlaza ove dvije velike lože dolazi 2. kolovoza 2021. godine. Sudjelovala je u osnivanju Svjetske Unije Suverenih Loža "Libertas 5775" u siječnju 2021. godine. U prosincu 2023. godine dolazi do raspuštanja ove velike lože kao i svih loža pod njenom zaštitom, a većina članova prelazi u jednu veliku ložu u Sloveniji.

Organizacija

Velika Regularna Loža Kralja Dmitra Zvonimira, pod navedenim imenom, nije bila registrirana kao neprofitna nevladina udruga kao što je slučaj s drugim velikim ložama u Hrvatskoj.

Bila je članica Svjetske unije "Libertas 5775".

Velika loža upravlja simboličkim stupnjevima plave lože i delegira upravljanje visokim masonskim stupnjevima. Nije poznato po kojem je obredu Velika Regularna Loža Kralja Dmitra Zvonimira radila u plavoj loži.

Lože

Loža Kralj Dmitar Zvonimir

Zagreb, ?

Loža Regnum Croatorum

Zagreb, ?

Loža Brezovica

Zagreb, ?

Loža Jelena Lijepa

Samobor, ?

Dodatni redovi

Nije poznato je li Velika Regularna Loža Kralja Dmitra Zvonimira imala dodatna tijela i redove koji su upravljali visokim masonskim stupnjevima.

Utemeljena: 25. 01. 2020. u Zagrebu uz pomoć Velike Lože "Nikola Tesla" iz Srbije

Pravni status: nije bila registrirana udruga

Središte: Zagreb

Prestala postojati: prosinac 2023.

Međunarodno priznaje: nepoznato

Broj članova: nepoznato

Wikipedia