Le Droit Humain, skraćeno LDH, je hrvatski ogranak istoimenog međunarodnog masonskog reda za muškarce i žene osnovanog 1893. godine u Francuskoj. Prva loža u Hrvatskoj osnovana je 2016. godine u Zagrebu. Red je djelovao u Zagrebu i tijekom 1930-ih.

Naša ocjena

(3,5/5)

Le Droit Humain u Hrvatskoj nema registriranu pravnu osobnost pod svojim imenom, nema javno vidljive upravitelje organizacije, nema javno dostupna godišnja financijska izvješća.

Le Droit Humain u Hrvatskoj dio je Međunarodnog reda slobodnog zidarstva za muškarce i žene "Le Droit Humain" koji ima priznanje od Velikog Orijenta Francuske (GOdF). Hrvatska organizacija je u prvom od tri moguća statusa nacionalne organizacije unutar ovog reda.

Le Droit Humain u Hrvatskoj nema javno dostupan popis loža koje rade pod njenom zaštitom. Nije poznato ima li istraživačku ložu.

Le Droit Humain ima dodatna tijela i redove koji upravljaju visokim masonskim stupnjevima.

Povijest

Međunarodni Red Slobodnog Zidarstva za Muškarce i Žene "Le Droit Humain" (Ordre Maçonnique Mixte International "Le Droit Humain") je osnovan 1893. godine u Parizu. Za razliku od drugih masonskih organizacija koje djeluju samo u nacionalnoj ili regionalnoj jurisdikciji, Red je globalno je bratstvo i sestrinstvo s organizacijama u preko 50 zemalja na pet kontinenata. Redom upravlja Vrhovno vijeće sa sjedištem u Parizu. Međutim, prema njihovoj međunarodnoj konstituciji, federacije članice imaju slobodu samouprave.

Prva masonska loža ovog reda, Loža "Pitagora", osnovana je 1932. godine u Zagrebu uz pomoć austrijske organizacije. Nakon tri godine nastaje i druga loža u Zagrebu, Loža "Humanitas". Obje lože, u kojima je bilo oko 80 članova, prestaju postojati prije početka Drugog svjetskog rata.

Prva loža ovog reda u samostalnoj Hrvatskoj, Loža "Humanitas", osnovana je 8. ožujka 2016. godine u Zagrebu uz pomoć Britanske federacije (Le Droit Humain British Federation) od skupine članove koja se izdvojila iz Velikog orijenta Slovenije. Nakon organizacijskih promjena i napretka u siječnju 2021. godine priključivanjem loža pod zaštitom Velike Lože "Croatia", Red je svoj rad proširio u Split, Osijek i Varaždin.

Organizacija

Do travnja 2024. godine nije zabilježeno da je ova organizacija pod navedenim imenom registrirana kao neprofitna nevladina udruga kao što je slučaj s drugim velikim ložama u Hrvatskoj.

Velika loža upravlja simboličkim stupnjevima plave lože i delegira upravljanje visokim masonskim stupnjevima. U plavoj loži se radi po Škotskom obredu.

Lože

Loža Humanitas #1

Zagreb, 2006.

Loža nepoznatog imena #2

?, 2021.

Loža nepoznatog imena #3

?, 2021.

Loža nepoznatog imena #4

?, 2021.

Loža nepoznatog imena #5

?, 2021.

Loža nepoznatog imena #6

?, 2021.

Loža nepoznatog imena #7

?, 2021.

Loža nepoznatog imena #8

?, 2023.

Dodatni redovi

Le Droit Humain u Hrvatskoj radi samo po jednom obredu i to:

Škotski Red

Vrhovno mješovito univerzalno vijeće (Francuska)

Utemeljena: 08. 03. 2016. u Zagrebu uz pomoć Britanske federacije Le Droit Humain

Pravni status: nije registrirana udruga

Središte: Zagreb

Međunarodno priznaje: dio Le Droit Humain International

Broj članova: preko 140 (2021.) u 7 loža

Web stranica Wikipedia Facebook