Slobodno zidarstvo, hermetički organizirana organizacija, duboko je ukorijenjena u povijesti i kulturi. Njegova raznovrsnost i duboki filozofski temelji osigurali su razvoj različitih ustroja unutar ove zajednice. Moderno slobodno zidarstvo danas se, između ostalog, sastoji od dva ključna ustroja: regularnog i kontinentalnog.

Regularno slobodno zidarstvo ističe važnost tradicije i vjerodostojnosti. Za razliku od svoje kontinentalne braće, regularno slobodno zidarstvo drži se čvrsto utvrđenih normi i uvjeta. U ovom ustroju, sveta knjiga ima poseban značaj, čitajući se tijekom radnih sastanaka. Članovi moraju iskazati vjeru u Vrhovno biće i usmjeriti se prema duhovnosti. Ova ograničenja također se odražavaju u zabrani prisutnosti žena unutar organizacije, kao i zabrani rasprava o religiji i politici. Središte ovog ustroja nalazi se u Ujedinjenoj Velikoj Loži Engleske (UGLE).

Nasuprot tome, kontinentalno slobodno zidarstvo otvara vrata slobodnijim interpretacijama i prilagodbama. Ovaj ustroj, koji je prvenstveno prepoznat na europskom kontinentu, priznaje Veliki Orijent Francuske (GOdF) i pripadajuće organizacije. Kontinentalni zidari eliminiraju mnoga ograničenja koja se susreću u regularnom ustroju. Ovo uključuje otvorenost prema miješanim ložama i slobodu za raspravu o religiji i politici. Također, kontinentalno slobodno zidarstvo poznato je i pod nazivima liberalno slobodno zidarstvo te adogmatsko slobodno zidarstvo.

Navedena dva ustroja, iako proizlaze iz istih korijena, često se ne priznaju međusobno. Regularno slobodno zidarstvo oslanja se na tradiciju i čistoću, dok kontinentalni zidari istražuju granice i prilagođavaju se modernijim vrijednostima. Ova dva ustroja gotovo se doživljavaju kao suprotni ekstremi unutar šireg slobodnozidarskog svijeta.

Povijesni trenutak koji je značajno utjecao na podjelu između ovih ustroja bio je konvencija 1877. godine Velikog Orijenta Francuske. Tada su odlučili ukloniti referencu na "Velikog arhitekta Svemira" iz svojih konstitucija, čime su započeli raskol s Ujedinjenom Velikom Ložom Engleske. Ova odluka označila je početak formalne razdvojenosti između dva ustroja.

Bez obzira na podjele, slobodno zidarstvo ostaje važan stup društvenog tkiva u mnogim zajednicama diljem svijeta. Regularni i kontinentalni ustroji pružaju različite pristupe i iskustva zidarstva, reflektirajući dublje filozofske i kulturne razlike. Dok se neki članovi drže tradicije i strogih pravila, drugi biraju put slobode i prilagodbe. Ova raznolikost oplemenjuje svijet slobodnog zidarstva, dok istovremeno ukazuje na unutarnje izazove i napetosti koje proizlaze iz ovih različitih pristupa.